Studenten Milieubeheer van Thomas More in Geel maken een inventaris van alle bomen op het openbaar domein van Vorselaar. Elke boom wordt geïnspecteerd, beschreven, gefotografeerd en opgenomen in een databank. De Groendienst van de gemeente Vorselaar gebruikt die informatie om het onderhoud van de bomen te plannen en op te volgen. Op donderdagvoormiddag 03 december zijn de studenten in Vorselaar op pad voor het voorbereidende veldwerk.

Door het bos de bomen zien

Elke gemeente heeft op haar openbaar domein bomen, hagen, perkjes en ander groen. Bij het onderhoud van dat plantsoen vragen de bomen een specifieke aanpak. Ze moeten elk jaar of om de paar jaar een grondige onderhoudsbeurt krijgen zodat het vitale bomen blijven met een takvrije stam. Bomen die langs of dicht bij een weg of wandelpad staan, mogen geen gevaar vormen voor weggebruikers of wandelaars. Dode en afgebroken takken moeten uit de kruin gehaald worden. Voor de Groendienst is het heel belangrijk om te weten waar de bomen van de gemeente staan en in welke conditie ze verkeren.

Niet meer gissen met GIS

De studenten van het derde jaar Agro- en Biotechnologie, specialisatie Milieubeheer van Thomas More stellen op vraag van het gemeentebestuur een inventaris samen van alle bomen op het openbaar domein in Vorselaar. Ze maken daarbij gebruik van het GIS-systeem. GIS (Geografische Informatiesystemen) is een programma waarbij real world gegevens digitaal worden weergegeven. Met GIS kunnen deze gegevens nadien gemakkelijk bevraagd worden (bv welke bomen hebben een achterstallig onderhoud?) en visueel worden weergegeven.

Elke boom zijn identiteitskaart

Voor het terreinwerk in Vorselaar hebben de studenten drie halve dagen nodig. Ze inventariseren daarbij alle punten en lijnen, zijnde solitaire bomen, bomenrijen of dreven. Het gaat om meer dan 500 bomen. De studenten noteren per boom de soort, hoe oud hij ongeveer is, in welke conditie hij verkeert, of de boom achterstallig onderhoud vertoont en maken er een foto van. De studenten meten ook de omtrek, want voor het eventueel vellen van een boom met een omtrek van meer dan een meter is een kapvergunning nodig.

De op het terrein verzamelde informatie wordt gedigitaliseerd en verwerkt tot een heuse bomendatabank, die tegen de lente van 2016 klaar is. De Groendienst van Vorselaar heeft dan voor elke boom op het openbaar domein een "identiteitskaart" en kan het onderhoud van de bomen efficiënt plannen, aanpakken en opvolgen.

foto's: na inventarisatie krijgt elke boom zijn paspoort/foto's archief Nnieuws.be enThomas More/Nnieuws.be